HTML

Olcsón finomat!

Sziasztok! A mai világban elég nehéz az sztalra tenni ételt úgy hogy jól is lakjon a család,s ne kerüljön a hozzávaló egy vagyonba. Olyan recepteket osztok meg veletek amiken egy kicsit változtattam s jóval olcsóbban lehet kihozni olyan ételeket,sütiket amik után bizony az egész család megnyalja mind a 10 ujját. :-)) Igy több marad más kiadásra s még jól is laktunk! Természetessen minden recept kipróbált s azóta is ezekkel tömjük a bendönket :-) Ezek a receptek nagyon jók gyakorló háziasszonyoknak akiknek kis férjecskéjük állandóan a mama föztjét dicsérik. Na itt az idő hogy lekörözzük a mamákat! Mindent bele s sok sikert lányok,asszonyok!! S persze JÓ ÉTVÁGYAT! Vic

Friss topikok

  • *Viktória*: Még csak annyit,hogy kérlek benneteket ha elkészititek ezt a receptet meséljétek el hogy milyen vo... (2010.10.05. 02:16) Majorannás tepsis húsi

Linkblog

Archívum

Hatlapos

2010.10.13. 01:18 *Viktória*

Hozzávalók a tésztához:  -50 dkg liszt

                                      -8 dkg zsir vagy margarin

                                      -10 dkg porcukor

                                      -1 cs szalalkáli (20g)

                                      -1,5-2 dl tej

Hozzávalók a krémhez:     -1 l tej

                                       -30-35 dkg cukor

                                       -5 dkg kakaópor

                                       -1 cs vaniliás cukor

                                       -6 ek liszt

                                       -8 dkg margarin

 

Sziasztok Fiúk ,Lányok!!

Sajnos egy makacs kis nátha levett a lábamról igy nem tudtam irni nektek finomságokat de ma bepótolom egy nagyon finom és gyorsan elkészithető süti recepttel!

Hogy is készül a hatlapos errefelé?Itt az elején elmondanám hogy a tej mennyisége miatt nem tartozik a legolcsóbb sütik közé de kiprobáltam és a tejet 60:40 arányban változtattam a krémnél.Tehát az egy liter tej helyett 6 dl tejet és 4 dl vizet használtam.Észre sem venni a különbséget.S igy már egy viszonylag olcsó és nagyon kiadós sütit készithetünk.

Készitsük el elöször a tésztát.

1,5-2 dl tejben keverjük el a szalalkálit(kezdőknek irom,hogy ne ijedjenek meg borzasztó büdös :-) ),majd a lisztet morzsoljuk el a 8-10 dkg zsirral vagy margarinnal,a hatlaposnál ez a folyamat tart a leghosszabb ideig mert nagyon alaposnak kell lennünk,hogy ne legyenek darabok benne.( úgy a legegyszerübb,hogy kis kockákba összevágom a margarint majd két marék liszt közé veszem a margarint és összedörzsölgetem a két kezem addig mig el nem keveredik a liszttel,csak elöször macérás késöbb már jobban engedelmeskedik a margarin és könnyebb lesz elmorzsolni)ezútán beleöntöm a porcukrot és még egy kicsit azzal is elkeverem,végül hozzáöntjük a szalalkálival elkevert tejet s összeállitjuk a tésztát.Nagyon könnyű lesz összegyúrni mert nagyon engedelmes tésztaféle,nem ragad szóval pillanatok alatt elkészülünk vele.Miután kész a tészta 6 egyforma részre osztjuk. ( én úgy oldom meg ezt hogy henger alakura sodrom a kész tésztát,a végeit benyomkodom,hogy egyforma legyen s igy osztom 6 felé,de kinek hogy szimpatikus)

Most egy kicsit pihentetjük a tésztát de csak addig mig elkészitjük a krémet.

8dl tejet(ha valaki spórólosan késziti akkor 4dl tej és 4 dl viz)elkeverünk 30-35 dkg cukorral és egy csomag vaniliáscukorral,majd felforraljuk,persze most nem érvényes az a szabály hogy a tejet ha forraljuk akkor nem kevergetjük,mert annak csúnya vége lesz. Folytonos kevergetés mellett forraljuk mert leég a cukor ha nem igy teszünk.Amig forr a cukros tej a maradék 2 dl tejben elkeverünk 6 evőkanál lisztet és 5 dkg kakaóport,jó alaposan csomómentessen(én kis kézi habverővel szoktam mert igy gyorsan és alaposan ki tudom keverni),ha forr a tej vegyük le a tüzről és lassan csurgassuk a tejhez ezt a masszát de közben folyamatosan kevergessük majd tegyük vissza a tüzre még egy kicsit és kevergessük(akkor jó ha kb.forró puding sürüségü a krém)ha kész levesszük a tüzről és beletesszük a 8 dkg margarint.

Ismét a tésztáé a főszerep.Vegyünk egy részt a tésztából és nyújtsuk ki akkora darabra mint a tepsink teteje(ugyanis ezen fogjuk megsütni)Csak kezdőknek mondanám,hogy ez a tészta amilyen engedelmes a gyúrásakor olyan makacs a nyújtásánál.Szóval én már vágtam földhöz az elején a tésztát mert hiába nyujtottam,mindig visszaugrott,ezért túljártam az eszén.:-) Fogod a 6 részből az egyiket kinyújtod amig hagyja magát majd mint a lángos tésztát elkezded a kezedben a kézfejed segitségével nyujtani,nem szakad könnyen de azért óvatosan,finoman bánjunk vele.Én ugy szoktam a tepsi tetején kisütni hogy vágok sütőpapirt akkora méretben mint a tepsi s mikor ügyeskedek a nyujtáskor elöször a tetejére elhelyezem majd szépen lehúzom az aljáig.Lehet egy kicsit enyomatékositani is a tésztának hogy maradjon a helyén úgy hogy egy finom mozdulattal a sarkoknál kicsit odanyomjuk a sűtőpapihoz.(akinek ez a müvelet kínai vagy fura az egyszerűen csak nyújtsa jó vékonyra,hogy akkora legyen mint a tepsi)Nagyon fontos,hogy mielött betesszük az előmelegitett sütöbe,villával több helyen szúrkáljuk meg mert ha nem igy teszünk akkor hólyagos lesz a tészta és nem tudjuk használni.Szépen egymás után süssük ki a lapokat,összesen ugye 6-ot.Csak elsőre tünik hosszadalmasnak de nem az mert amig sül az egyik ki tudjuk nyújtani a másikat.Pár perc alatt kész van és csak addig kell sütni amig egy nagyon halvány szint kap szinte még fehér vagy inkább vajszinű legyen.Nem kell megijedni mert amint kivesszük a tésztát az kőkemény lesz.Amit még elmondanék ,hogy mint emlitettem a szalalkáli nagyon büdös,hát még ha sütjük a tésztát.

Mikor mind a 6 lap elkészült fogunk egy tálcát ami lehetöleg akkora legyen mint a tésztánk vagy egy kicsit nagyobb.Leteszünk rá egy lapot majd,jó vastagon megkenjük a krémmel,aztán megint egy lap s megint krém addig mig már csak egy lapunk maradt. (érdemes a legszebb lapot a tetejére hagyni) Értelemszerüen a 6.lap lesz a teteje,tehát a krémet 5 felé kell elosztani,de mivel jó sok van nem kell sporolni vele.Takarjuk le egy konyharuhával,hogy jól megpuhuljon.Ilyenkor még sajnos a gyerekek és az apukák bánatára még nem lehet fogyasztani,de másnap már lehet dézsmálni belöle.:-) Ha reggel készitjük el azért este már fel lehet szelni.

Porcukorral a tetején tálaljuk!

Az elkészitési ideje 45 perc és 1 óra között.

Sok sikert és Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: süti sütemény hatlapos csokikrémes

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroviki.blog.hu/api/trackback/id/tr932367040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása