Hozzávalók a tésztához: -50 dkg liszt
-8 dkg zsir vagy margarin
-10 dkg porcukor
-1 cs szalalkáli (20g)
-1,5-2 dl tej
Hozzávalók a krémhez: -1 l tej
-30-35 dkg cukor
-5 dkg kakaópor
-1 cs vaniliás cukor
-6 ek liszt
-8 dkg margarin
Sziasztok Fiúk ,Lányok!!
Sajnos egy makacs kis nátha levett a lábamról igy nem tudtam irni nektek finomságokat de ma bepótolom egy nagyon finom és gyorsan elkészithető süti recepttel!
Hogy is készül a hatlapos errefelé?Itt az elején elmondanám hogy a tej mennyisége miatt nem tartozik a legolcsóbb sütik közé de kiprobáltam és a tejet 60:40 arányban változtattam a krémnél.Tehát az egy liter tej helyett 6 dl tejet és 4 dl vizet használtam.Észre sem venni a különbséget.S igy már egy viszonylag olcsó és nagyon kiadós sütit készithetünk.
Készitsük el elöször a tésztát.
1,5-2 dl tejben keverjük el a szalalkálit(kezdőknek irom,hogy ne ijedjenek meg borzasztó büdös :-) ),majd a lisztet morzsoljuk el a 8-10 dkg zsirral vagy margarinnal,a hatlaposnál ez a folyamat tart a leghosszabb ideig mert nagyon alaposnak kell lennünk,hogy ne legyenek darabok benne.( úgy a legegyszerübb,hogy kis kockákba összevágom a margarint majd két marék liszt közé veszem a margarint és összedörzsölgetem a két kezem addig mig el nem keveredik a liszttel,csak elöször macérás késöbb már jobban engedelmeskedik a margarin és könnyebb lesz elmorzsolni)ezútán beleöntöm a porcukrot és még egy kicsit azzal is elkeverem,végül hozzáöntjük a szalalkálival elkevert tejet s összeállitjuk a tésztát.Nagyon könnyű lesz összegyúrni mert nagyon engedelmes tésztaféle,nem ragad szóval pillanatok alatt elkészülünk vele.Miután kész a tészta 6 egyforma részre osztjuk. ( én úgy oldom meg ezt hogy henger alakura sodrom a kész tésztát,a végeit benyomkodom,hogy egyforma legyen s igy osztom 6 felé,de kinek hogy szimpatikus)
Most egy kicsit pihentetjük a tésztát de csak addig mig elkészitjük a krémet.
8dl tejet(ha valaki spórólosan késziti akkor 4dl tej és 4 dl viz)elkeverünk 30-35 dkg cukorral és egy csomag vaniliáscukorral,majd felforraljuk,persze most nem érvényes az a szabály hogy a tejet ha forraljuk akkor nem kevergetjük,mert annak csúnya vége lesz. Folytonos kevergetés mellett forraljuk mert leég a cukor ha nem igy teszünk.Amig forr a cukros tej a maradék 2 dl tejben elkeverünk 6 evőkanál lisztet és 5 dkg kakaóport,jó alaposan csomómentessen(én kis kézi habverővel szoktam mert igy gyorsan és alaposan ki tudom keverni),ha forr a tej vegyük le a tüzről és lassan csurgassuk a tejhez ezt a masszát de közben folyamatosan kevergessük majd tegyük vissza a tüzre még egy kicsit és kevergessük(akkor jó ha kb.forró puding sürüségü a krém)ha kész levesszük a tüzről és beletesszük a 8 dkg margarint.
Ismét a tésztáé a főszerep.Vegyünk egy részt a tésztából és nyújtsuk ki akkora darabra mint a tepsink teteje(ugyanis ezen fogjuk megsütni)Csak kezdőknek mondanám,hogy ez a tészta amilyen engedelmes a gyúrásakor olyan makacs a nyújtásánál.Szóval én már vágtam földhöz az elején a tésztát mert hiába nyujtottam,mindig visszaugrott,ezért túljártam az eszén.:-) Fogod a 6 részből az egyiket kinyújtod amig hagyja magát majd mint a lángos tésztát elkezded a kezedben a kézfejed segitségével nyujtani,nem szakad könnyen de azért óvatosan,finoman bánjunk vele.Én ugy szoktam a tepsi tetején kisütni hogy vágok sütőpapirt akkora méretben mint a tepsi s mikor ügyeskedek a nyujtáskor elöször a tetejére elhelyezem majd szépen lehúzom az aljáig.Lehet egy kicsit enyomatékositani is a tésztának hogy maradjon a helyén úgy hogy egy finom mozdulattal a sarkoknál kicsit odanyomjuk a sűtőpapihoz.(akinek ez a müvelet kínai vagy fura az egyszerűen csak nyújtsa jó vékonyra,hogy akkora legyen mint a tepsi)Nagyon fontos,hogy mielött betesszük az előmelegitett sütöbe,villával több helyen szúrkáljuk meg mert ha nem igy teszünk akkor hólyagos lesz a tészta és nem tudjuk használni.Szépen egymás után süssük ki a lapokat,összesen ugye 6-ot.Csak elsőre tünik hosszadalmasnak de nem az mert amig sül az egyik ki tudjuk nyújtani a másikat.Pár perc alatt kész van és csak addig kell sütni amig egy nagyon halvány szint kap szinte még fehér vagy inkább vajszinű legyen.Nem kell megijedni mert amint kivesszük a tésztát az kőkemény lesz.Amit még elmondanék ,hogy mint emlitettem a szalalkáli nagyon büdös,hát még ha sütjük a tésztát.
Mikor mind a 6 lap elkészült fogunk egy tálcát ami lehetöleg akkora legyen mint a tésztánk vagy egy kicsit nagyobb.Leteszünk rá egy lapot majd,jó vastagon megkenjük a krémmel,aztán megint egy lap s megint krém addig mig már csak egy lapunk maradt. (érdemes a legszebb lapot a tetejére hagyni) Értelemszerüen a 6.lap lesz a teteje,tehát a krémet 5 felé kell elosztani,de mivel jó sok van nem kell sporolni vele.Takarjuk le egy konyharuhával,hogy jól megpuhuljon.Ilyenkor még sajnos a gyerekek és az apukák bánatára még nem lehet fogyasztani,de másnap már lehet dézsmálni belöle.:-) Ha reggel készitjük el azért este már fel lehet szelni.
Porcukorral a tetején tálaljuk!
Az elkészitési ideje 45 perc és 1 óra között.
Sok sikert és Jó étvágyat hozzá!