HTML

Hirdetés

Olcsón finomat!

Sziasztok! A mai világban elég nehéz az sztalra tenni ételt úgy hogy jól is lakjon a család,s ne kerüljön a hozzávaló egy vagyonba. Olyan recepteket osztok meg veletek amiken egy kicsit változtattam s jóval olcsóbban lehet kihozni olyan ételeket,sütiket amik után bizony az egész család megnyalja mind a 10 ujját. :-)) Igy több marad más kiadásra s még jól is laktunk! Természetessen minden recept kipróbált s azóta is ezekkel tömjük a bendönket :-) Ezek a receptek nagyon jók gyakorló háziasszonyoknak akiknek kis férjecskéjük állandóan a mama föztjét dicsérik. Na itt az idő hogy lekörözzük a mamákat! Mindent bele s sok sikert lányok,asszonyok!! S persze JÓ ÉTVÁGYAT! Vic

Friss topikok

  • *Viktória*: Még csak annyit,hogy kérlek benneteket ha elkészititek ezt a receptet meséljétek el hogy milyen vo... (2010.10.05. 02:16) Majorannás tepsis húsi

Linkblog

Blogajánló

Archívum

Tojásos lecsó tarhonyával

2010.10.14. 23:31 *Viktória*

 

Hozzávalók:  -60-70 dkg lecsópaprika

                    -3-4 közepes paradicsom

                    -2 fej vöröshagyma

                    -2-3 tojás(ha nagyok elég 2 is)

                    -1 csomag tarhonya

                    -só,bors és egy kis olaj

 

Ma készitünk egy igazán tipikus nyári ételt,de ne szegje kedvetek az ősz mert még mindig lehet olcsón hozzájutni alapanyagokhoz.

Lássuk hogy is készül.

Mossuk meg alaposan az alapanyagokat.Mindenki más-más nagyságura szokta összevágni,én annak a hive vagyok hogy minél kisebb darabokra vágod annál szaporább lesz.Mikor megmostuk a paprikákat a tetejét körbe egy vékony sávban levágom(ezt is fel lehet használni)majd "kicsumázom"(ez annyit jelent hogy kiveszem a magházat belöle)4 felé vágom majd vékonyan leszeletelem.A hagymát ezután apró kockákra vágom és egy kevés olajon megpárolom míg egy halványbarna szint nem kap.Amig pirul a hagyma a paradicsomokat félbe vágom majd mégegyszer félbe s szintén vékony szeletekre vágom. Ha kész a hagyma beleöntöm a felszeletelt paradicsomot,sózom ,borsozom és kb 2 percig folyamatos kevergetés mellett "meglöttyesztem" a paradicsomot.Inyencek egy kis bazsalikomot és egy kis majorannát is tehetnek bele.Igy nagyon finom ize lesz.Ezután hozzá teszem a felszeletelt paprikát,jó alaposan összekeverem és fedő alatt puhára fözöm.Van úgy hogy a paprika nem ereszt elég nedvességet ezért mikor majdnem kész rásegithetünk egy kis vizzel,de ilyenkor sózzunk is még rá egy kicsit.Mikor teljesen kész a tojásokat verjük fel és öntsük rá a lecsóra.Egy két keverés után már le is vehetjük a tüzröl.

Amig fő a lecsó addig készitsük el a tarhonyát.Egy kis olajon piritsuk meg a tarhonyát amig nem kap egy közepesen barna szint,majd a lehető legkisebb lángra vegyük és öntsük fel 1,5-szer több hideg vizzel mint a tarhonya volt.(ezt úgy szoktam megoldani hogy egy tálba kiöntöm a zacskóból a tésztát majd ugyanazzal a tállal mérem bele a vizet,igy ki lehet számolni a másfél-szeres mennyiséget)Kevés sót adunk hozzá és 3-4 kávéskanál ételizesitőt(ettől nagyon kellemes ize lesz a tarhonyának)A sóval óvatosan mert az ételizesitő is sós.Addig főzőm lassan fedő alatt amig el nem fő róla a viz. ( ha fogunk egy szem tarhonyát és kettévágjuk,onnan tudjuk hogy teljesen kész ha középen nem fehér.)

Készen is van a tojásos lecsó tarhonyával.Tálalni úgy szoktam hogy a tarhonya közepére teszem a lecsót és egy petrezselyemzölddel lehet disziteni is.

Sok sikert és Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: lecsó tojásos lecsó paprikából finomat levsó kezdőknek tarhonyás lecsó

Hatlapos

2010.10.13. 01:18 *Viktória*

Hozzávalók a tésztához:  -50 dkg liszt

                                      -8 dkg zsir vagy margarin

                                      -10 dkg porcukor

                                      -1 cs szalalkáli (20g)

                                      -1,5-2 dl tej

Hozzávalók a krémhez:     -1 l tej

                                       -30-35 dkg cukor

                                       -5 dkg kakaópor

                                       -1 cs vaniliás cukor

                                       -6 ek liszt

                                       -8 dkg margarin

 

Sziasztok Fiúk ,Lányok!!

Sajnos egy makacs kis nátha levett a lábamról igy nem tudtam irni nektek finomságokat de ma bepótolom egy nagyon finom és gyorsan elkészithető süti recepttel!

Hogy is készül a hatlapos errefelé?Itt az elején elmondanám hogy a tej mennyisége miatt nem tartozik a legolcsóbb sütik közé de kiprobáltam és a tejet 60:40 arányban változtattam a krémnél.Tehát az egy liter tej helyett 6 dl tejet és 4 dl vizet használtam.Észre sem venni a különbséget.S igy már egy viszonylag olcsó és nagyon kiadós sütit készithetünk.

Készitsük el elöször a tésztát.

1,5-2 dl tejben keverjük el a szalalkálit(kezdőknek irom,hogy ne ijedjenek meg borzasztó büdös :-) ),majd a lisztet morzsoljuk el a 8-10 dkg zsirral vagy margarinnal,a hatlaposnál ez a folyamat tart a leghosszabb ideig mert nagyon alaposnak kell lennünk,hogy ne legyenek darabok benne.( úgy a legegyszerübb,hogy kis kockákba összevágom a margarint majd két marék liszt közé veszem a margarint és összedörzsölgetem a két kezem addig mig el nem keveredik a liszttel,csak elöször macérás késöbb már jobban engedelmeskedik a margarin és könnyebb lesz elmorzsolni)ezútán beleöntöm a porcukrot és még egy kicsit azzal is elkeverem,végül hozzáöntjük a szalalkálival elkevert tejet s összeállitjuk a tésztát.Nagyon könnyű lesz összegyúrni mert nagyon engedelmes tésztaféle,nem ragad szóval pillanatok alatt elkészülünk vele.Miután kész a tészta 6 egyforma részre osztjuk. ( én úgy oldom meg ezt hogy henger alakura sodrom a kész tésztát,a végeit benyomkodom,hogy egyforma legyen s igy osztom 6 felé,de kinek hogy szimpatikus)

Most egy kicsit pihentetjük a tésztát de csak addig mig elkészitjük a krémet.

8dl tejet(ha valaki spórólosan késziti akkor 4dl tej és 4 dl viz)elkeverünk 30-35 dkg cukorral és egy csomag vaniliáscukorral,majd felforraljuk,persze most nem érvényes az a szabály hogy a tejet ha forraljuk akkor nem kevergetjük,mert annak csúnya vége lesz. Folytonos kevergetés mellett forraljuk mert leég a cukor ha nem igy teszünk.Amig forr a cukros tej a maradék 2 dl tejben elkeverünk 6 evőkanál lisztet és 5 dkg kakaóport,jó alaposan csomómentessen(én kis kézi habverővel szoktam mert igy gyorsan és alaposan ki tudom keverni),ha forr a tej vegyük le a tüzről és lassan csurgassuk a tejhez ezt a masszát de közben folyamatosan kevergessük majd tegyük vissza a tüzre még egy kicsit és kevergessük(akkor jó ha kb.forró puding sürüségü a krém)ha kész levesszük a tüzről és beletesszük a 8 dkg margarint.

Ismét a tésztáé a főszerep.Vegyünk egy részt a tésztából és nyújtsuk ki akkora darabra mint a tepsink teteje(ugyanis ezen fogjuk megsütni)Csak kezdőknek mondanám,hogy ez a tészta amilyen engedelmes a gyúrásakor olyan makacs a nyújtásánál.Szóval én már vágtam földhöz az elején a tésztát mert hiába nyujtottam,mindig visszaugrott,ezért túljártam az eszén.:-) Fogod a 6 részből az egyiket kinyújtod amig hagyja magát majd mint a lángos tésztát elkezded a kezedben a kézfejed segitségével nyujtani,nem szakad könnyen de azért óvatosan,finoman bánjunk vele.Én ugy szoktam a tepsi tetején kisütni hogy vágok sütőpapirt akkora méretben mint a tepsi s mikor ügyeskedek a nyujtáskor elöször a tetejére elhelyezem majd szépen lehúzom az aljáig.Lehet egy kicsit enyomatékositani is a tésztának hogy maradjon a helyén úgy hogy egy finom mozdulattal a sarkoknál kicsit odanyomjuk a sűtőpapihoz.(akinek ez a müvelet kínai vagy fura az egyszerűen csak nyújtsa jó vékonyra,hogy akkora legyen mint a tepsi)Nagyon fontos,hogy mielött betesszük az előmelegitett sütöbe,villával több helyen szúrkáljuk meg mert ha nem igy teszünk akkor hólyagos lesz a tészta és nem tudjuk használni.Szépen egymás után süssük ki a lapokat,összesen ugye 6-ot.Csak elsőre tünik hosszadalmasnak de nem az mert amig sül az egyik ki tudjuk nyújtani a másikat.Pár perc alatt kész van és csak addig kell sütni amig egy nagyon halvány szint kap szinte még fehér vagy inkább vajszinű legyen.Nem kell megijedni mert amint kivesszük a tésztát az kőkemény lesz.Amit még elmondanék ,hogy mint emlitettem a szalalkáli nagyon büdös,hát még ha sütjük a tésztát.

Mikor mind a 6 lap elkészült fogunk egy tálcát ami lehetöleg akkora legyen mint a tésztánk vagy egy kicsit nagyobb.Leteszünk rá egy lapot majd,jó vastagon megkenjük a krémmel,aztán megint egy lap s megint krém addig mig már csak egy lapunk maradt. (érdemes a legszebb lapot a tetejére hagyni) Értelemszerüen a 6.lap lesz a teteje,tehát a krémet 5 felé kell elosztani,de mivel jó sok van nem kell sporolni vele.Takarjuk le egy konyharuhával,hogy jól megpuhuljon.Ilyenkor még sajnos a gyerekek és az apukák bánatára még nem lehet fogyasztani,de másnap már lehet dézsmálni belöle.:-) Ha reggel készitjük el azért este már fel lehet szelni.

Porcukorral a tetején tálaljuk!

Az elkészitési ideje 45 perc és 1 óra között.

Sok sikert és Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

Címkék: süti sütemény hatlapos csokikrémes

Sajtos csirke

2010.10.08. 00:43 *Viktória*

Hozzávalók: -40-50 dkg csirke vagy pulykamell(de lehet combfilé is)

                   -10-15 dkg sajt

                   -só,bors,majoranna

                   -sültcsirke füszersó(nem a legolcsóbb de a Kotányi a legjobb)

                   -2 tojás és egy kevés liszt

                   -1 dl olaj

                   -1 dl tej

 

Ma ismét készitünk egy nagyon gyors és egyszerű föételt,ami szintén a család kedvence lesz.Ennél az ételnél érdemes elöre gondolkodni mivel melle húsit használunk ezért ha nem pácoljuk akkor száraz lesz,de nem kötelező.Én ha tudom,hogy másnap ezt szeretném elkésziteni már este elökészitem és bepácolom.

Mossuk meg a mellfiléket és szeleteljük fel nem túl vékony és nem túl vastag szeletekre,de lehetnek darabok,"cafatok" is,nem kell hogy szabályosak legyenek hiszen összesül majd. Darabolás után a húsikat tegyük egy mély keverőtálba és sózzuk,borsozzuk( a sóval óvatossan hiszen a sültcsirkesó is só),szorjunk rá egy fél marék majorannát.A só kivételével a füszereket ne sajnáljuk meglóditani.nagyon izletes lesz.Jól keverjük össze a tálba hogy minden húsi kapjon minden füszerből majd öntsük nyakon fél deci olajjal és kb:1 dl tejjel majd megint dolgozzuk el.Amit most csináltunk az a pácolásnak egy formája,ezt érdemes mint az imént emlitettem elözö este elkésziteni,de ha csak 1-2 órát áll az is elég.

Pihentetés után vegyünk egy tepsit vagy tűzálló tálat és öntsünk bele kb:fél deci olajat és pár csepp tejet,majd egy vékony rétegben,úgy hogy mindenhova kerüljön, reszeljünk sajtot(ez a 15 dkg-nak kb a fele legyen).Ezután készitsünk a tepsi mellé 2 mélytányért.Az egyikbe lisztet a másikba a 2 felvert tojást.

Fogjuk egyenként a húsi szeleteket,beleforgatjuk a lisztbe majd át a tojásba és innen egyenesen bele a tepsibe,szépen szorossan egymás mellé.Mikor tele a tepsi és a húsi is elfogyott reszeljük rá a maradék sajtot,itt is fontos hogy mindenhova jusson.Én hozzávetőlegessen irtam a 10-15 dkg-ot de ez sajtja válogatja mert ha kemény és jol reszelhető akkor elég ez a mennyiség de lényeg hogy teljes terjedelmében legyen sajtos a húsunk.Én a tetejére szoktam szorni még egy kis sültcsirkesót de ezt csak azoknak ajánlom akik szeretik ha az étel jó füszeres.Mielött betennénk az elömelegitett sütöbe fröcsköljünk rá egy kis olajat a tetejére.

Hihetetlen rövid ideig kell sütni,csak addig mig a sajt szép aranysárga lesz.

Kockákra vágva tálalhatjuk burgonyapürével,rizzsel,hasábburgonyával de zöldkörettel is nagyon finom.

Sok sikert az elkészítéséhez!

Jó étvágyat kívánok az elfogyasztásához!

               

Szólj hozzá!

Címkék: csirke sajtos csirke sajtossan

Kókusz kocka avagy Borzaska

2010.10.07. 01:05 *Viktória*

Hozzávalók:-20 dkg liszt               Hozzávalók a csokihoz: -kb:3 dkg kakaópor

                -20 dkg cukor                                             -10 dkg cukor

                -1 sütőpor                                                  -5 dkg margarin

                -3 egész tojás                                             -kb.1-1.5 dl tej

                -10 ek víz                                                   -kókuszreszelék

 

Ma egy nagyon finom és egyszerű desszertet készitünk ami nem is drága.Én sosem tudok annyit késziteni,hogy maradjon másnapra is.Biztos a manócskák:-)))

Először elkészitjük a tésztát ami tulajdonképpen egy vizes piskótarecept csak olcsóbb verzióban.Vegyünk 2 keverőtálat,az egyikbe üssük a tojások sárgáját a másikba a fehérjét.Mindkét tálba tegyünk 5-5 evőkanál vizet.A sárgájás tálba öntsük 15 dkg cukrot majd jó alapossan keverjük ki habosra,ezútán a fehérjét verjük kemény habbá s mikor már majdnem kész van akkor adjuk hozzá a maradék 5 dkg cukrot.(ha az elején öntjük bele a cukrot akkor nagyon nehéz lesz felverni)A felvert és habos sárgájához adjuk a sütöporral alapossan elkevert liszt felét és keverjük el velemajd a hab felét és ismét keverjük el,a mardék lisztet öntsük hozzá és keverjünk majd végül a hab másik felét és szintén keverjünk.(erre a felezgetésre azért van szükség hogy jó alapossan ki legyen keverve a massza,hiszen tudjuk hogy a piskóta lelke hogy jól összekeveredjenek az alapanyagok)

Margarinnal kenjük ki a tepsinket és lisztezzük ,majd öntsük bele a tepsibe a masszát úgy hogy ne középre folyassuk az egészet mert akkor a közepe nagyon magas lesz ha megsül.

Előmelegitett sütöben 200 fokon sütjük úgy hogy közben ne nyitogassuk a sűtöajtót mert akkor összeesik,akkor jó ha egy hústűt vagy kötőtüt beleszúrunk s nem ragad rá a tészta. Nem kell sokáig sütni kb:10-15 perc.

Amig sül a tészta elkészitjük a csokit.Egy kis lábosba olvasszunk fel kb:5 dkg margarint és öntsünk bele 10 dkg cukrot majd a kakaóport és jól keverük ki csomómentessen a végén adjuk hozzá a tejet és kicsit hagyjuk főni.(nem kell sokáig)Ha nagyon hig lett besürithetjük úgy hogy egy kis vizben keverjünk el kevés lisztet és öntsük bele a csokiba majd jól keverjük el.A lényeg hogy ne legyen túl híg de sürü sem.Aki szereti az megbolondithatja 8-10 csepp rumaromával is.

Mikor megsült a piskota és még nem hült ki teljesen vágjuk fel tetszőleges nagyságú kockákra és minden oldalát mártsuk bele a csokiba úgy hogy minden oldalán kb 1 cm-es sávban szivja fel a csokit és a közepe maradjon sárga.Majd gyorsan hempergessük meg a kókuszreszelékben.

Ez a része egy kicsit macerás és nyakig csokissak leszünk mivel minden oldalát csak úgy tudjuk belemártani ha kézzel csináljuk ezt a müveletet mert ha beledobjuk a kockákat a csokiba és ugy forgatjuk benne akkor 2 rossz dolog történik.Az egyik hogy nagyon lucskos lesz a kocka és szétmállik mire kivesszük belöle a másik hogy 4-5 kocka után elfogy a csoki mert beiiszák.Szóval egyesével kézzel kell ezt a műveletet végrehajtanunk,s ne szégyeljük lenyalni a csokit az ujjainkról mert finom!

Elkészült a borzaska! A gyerekek nagyon kedvelik de a férfiak is szeretnek sündörögni körülötte.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kókusz kókuszkocka borzaska kókuszos sütemény

Vadasmártás zsemlegombócokkal

2010.10.06. 01:59 *Viktória*

Hozzávalók: -kb. 1 kg répa, 2 vékony zöldség

                 -1 fej kicsi fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,3 közepes burgonya,negyed zeller

                 -negyed karalábé

                 -1 nagy tejföl

                 -liszt,só,bors,babérlevél,egész bors,mustár,citromlé

 

Ma készitsünk egy kiadós fazék vadasmártást(répafözeléket).Mindenhol másképpen csinálják én ezt egy Bicskei kolleganömtöl tanultam több mint 10 éve s azóta is megörül a család érte.Pedig nem is szeretik a répát a levesböl is mindig kipecázzák :-)) De igy valahogy mégis bejön nekik.

Általában zsemlegombócokkal és fött hússal tálalom.Igy igazán harmonizálnak az izek.

No nézzük hogy is készül ez!

Megtisztitjuk és meghámozzuk a zöldségeket,ha minden elö van készitve összedaraboljuk(minél kisebb darabokat vágunk annál gyorsabban átfő,viszont ha fás valamelyik zöldségünk akkor azt csak felezzük meg mert a végén ezt ki kell vennünk).Vegyünk elő egy nagy fazekat és öntsük bele a feldarabolt zöldségeket,addig öntsük vizzel hogy bőven ellepje.Sózzuk meg jól hiszen a répa édeskés,borsozzuk finoman,kb:6-7 babérlevelet és kb:10 szem egészborsot is rakjunk bele(azért csak pár szem egész bors mert ezt a végén ki kell szedni belöle s ha valaki meglóditja akkor egy kicsit Hamupipőkés lesz a dolog.:-)) )Lassú tűzön fözzük hogy jól megpuhuljanak a zöldségek.Ha hús is készitünk mellé akkor a szeleteket (kb:1 cm vastag)már most tegyük a fazékba.

Ha falun élünk és van nyuszi akkor azzal a legfinomabb,de sertés vagy marhahússal is isteni.Csirkét és pulykát nem ajánlok hozzá,de ki hogyan szereti.

Amig főnek a zöldségek elkészitjük a zsemlegombócót.

Tegyünk fel egy nagy fazékba vizet főni.30-40 dkg lisztet öntsünk egy mély keverötálba adjunk hozzá egy egész tojást,sót,rengeteg petrezselyem zöldjét(lehet száritott is) apróra összevágva és jó alapossan keverjük ki.Ha ezzel végeztünk pihentessük egy kicsit s közben piritsunk kockára vágott zsemlét vagy kenyeret(kb:4 zsemle).Miután meghült a piritott zsemle öntsük bele ebbe a masszába és óvatossan de mégis alapossan keverjük el.Szerintem már lobog a vizünk,kevés sót és egy kis olajat öntsünk bele,majd egy kanállal amit mindig meritsünk a forró vizbe mielött a masszát kivesszük,szaggassuk bele a vizbe s fözzük addig amig a gombócok feljönnek a viz tetejére.Nem baj ha nem lesz gombóc forma nekem is elég amorf alakot öltenek de igy muris és jól is néz ki.Ha feljöttek a felszinre általában azt jelenti hogy kész van de ha nagyok akkor még egy kicsit főzzük majd egy szürön csepegtessük le.Félre is tehetjük ez kész van.

Már jó puha minden zöldség(az se baj ha szétfött,sőt az a legjobb)és a hús is megfött.Öntsük le a levet róla de ugy hogy a lé megmaradjon(ezzel fogjuk felönteni).

Most jöhet az egészbors,a babérlevél és a fás zöldségek kipecázása,ezeket el is dobhatjuk.Szedjük ki egy kis tényérra a húsokat.Abban a fazékban amiben főtt jól pépesitsük el a zölségeket(használhatunk mixert vagy turmixot az a lényeg hogy ne legyen darabos).Majd öntsük fel azzal a lével amit az elöbb leöntöttünk róla(pépesités közben is öntögethetjük rá).Bő leve legyen de ne legyen túl hig,majd tegyük vissza a tüzre és forraljuk fel(vigyázat akár csak a spenót "köpködni"fog)Amig forr a pépünk készitsük el a habarást amivel süriteni és izesiteni fogjuk.1 nagy tejfölhöz adjunk kb:6 ek.lisztet,sót,fehérborsot,mustárt és egy kis citromlevet.csomómentesre(én kézi habverövel szoktam mert igy tuti nem lesz csomos) keverjük ki(ha túl sürü önthetünk rá egy kis vizet).Ezt a habarást adjuk hozzá a mártáshoz fokozatossan folyamatos keverés mellett.Ha érezzük hogy már sürüsödik akkor vegyük le a tüzről s már készen is van.Ha nagyon sürü lett akkor öntsük fel még egy kis lével.

Ami megmaradt lé azt se öntsük ki mert az egy nagyon finom alaplé és sokmindenre felhasználhatjuk még,tegyük a hütöbe,sokáig eláll.

Már tálalhatunk is,ki hogyan szereti.Én sok mártáshoz 4-5 zsemlegombocot és 1 szelet húst szoktam tenni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: zsemlegombóc vadas répafözelék

Majorannás tepsis húsi

2010.10.05. 02:11 *Viktória*

Hozzávalók: 40-50 dkg mindegy milyen hús(lehet sertés,pulyka,csirke)

                 só,bors,sok-sok majoranna,fokhagyma vagy lehet fokhagymasó is

                 kb:fél deci tej(de ezt kihagyhatjuk ha pulyka vagy csirke húsit használunk)

                 egy nagy pohár tejföl

                 3 közepes fej hagyma

                 15 dkg császárszalonna(ha nincs az se baj annélkül is nagyon fincsi lesz)

                 1 tojás

                 1 dl olaj

Na akkor lássunk neki! :-)

A húsit felvágjuk kb:ujjnyi vastag szeletekre nem kell hogy szép egyformák legyenek lehetnek darabok is ugyis egybesül az egész.Ha ez megvan akkor most pácolunk egy kicsit,ez annyit jelent hogy beletesszük a húsikat egy mélyebb tálba sózzuk(óvatossan ha fokhagymasóval helyettesitjük a fokhagymát mert akkor túl sós lesz),borsozzuk,szorunk rá sok majorannát,fokhagymát(összetörve v.kinyomva),meglocsoljuk egy kevés tejjel (kb.fél deci),s a végén egy kevés olajat zuttyintunk rá.Ha ezek mind rajta vannak a húsin akkor gyürjük fel az ingujjat s két kézzek jól vegyitsük össze,alapossan keverjük el.Ha nem tesszük hütöbe is finom lesz de mégjobb hatást érünk el ha egy kicsit pihentetjük,hogy a füszerek tegyék a dolgukat s jol összeérjenek az izek.

Amig pihen a hús vágjuk félbe a hagymákat(persze miután megpucoltuk :-)) ) s kezdjük szép vékony szeleteket vágni, ha végeztünk a szeleteléssel kicsit markoljunk bele hogy a rétegek elválljanak egymástól igy vékony kis félkör szeleteket kapunk.

Ha szalonnánk is van azt is vékonyan szeleteljük fel kb olyan szeletben mint a párizsit szokták néhány szupermarketben :-)) Szóval ne legyen papirvékony de 10-15 dkg-ból jöjjön ki egy pár szelet.Ha jó ismerösünk a közértes akkor kérjük meg hogy szelje fel nekünk legyen szíves.

Na és most végre összeállitjuk az egészet!

Vegyél egy tepsit vagy tüzálló tálat te döntöd el mekkora legyen hiszen te látod mennyi húsid van.Tegyél az aljára kb:fél deci olajat majd a bepácolt húsit kezd szépen egymás mellé lehelyezni s ha elfogyott a hús akkor jöhet a hagyma szord rá egyenletessen a húsra,jusson mindenhova,ha van szalonnánk akkor szépen a vékony szeleteket helyezzük rá,ha nincs sok belöle akkor ne szorossan hanem lazábban rakjuk.

Tegyük be a sütöbe közepes lángon sülni.Amig sül egy nagy pohár tejfölt öntsünk ki egy tálba annyi vizzel keverjük el hogy ne legyen túl sürü s tudjuk önteni de azért ne tej sürüségüre higitsuk,üssünk bele egy toját ha több a hús mint fél kg akkor mehet bele 2 tojás is,sozzuk meg finoman csak egy csipet,kis bors bele na meg sok majoranna s mehet  inyenceknek még egy kis fokhagyma is.Ezt az egészet jól keverjük ki.

Amikor már majdnem megsült a hús(nem kell neki tul sok idö hiszen nem vastagok a szeletek s ha túlsül akkor bizony kellenek a jó fogak)vegyük ki a sütöböl s szépen egyenletessen öntsük rá ezt az elegyet amint az imént kevertünk ki.Jusson mindenhova!

Tegyük vissza sütöbe s még egy kicsit süssük csak addig amig a tejföl egy kis világosbarna szint kap.

Az illatok már biztosan csábitják a családtagokat a konyhába,ne is várasd Őket hanem tálalj sebtiben.

Én személy szerint rizst szoktam hozzá késziteni,párolt egész zöldbabbal.De bármi mással tálalhatod.

Sok sikert és élményt az elkészitéséhez!

S jó étvágyat kívánok az eltüntetéséhez!

 

 

 

 

 

 

1 komment

Címkék: sül hús majoranna tepsis