HTML

Olcsón finomat!

Sziasztok! A mai világban elég nehéz az sztalra tenni ételt úgy hogy jól is lakjon a család,s ne kerüljön a hozzávaló egy vagyonba. Olyan recepteket osztok meg veletek amiken egy kicsit változtattam s jóval olcsóbban lehet kihozni olyan ételeket,sütiket amik után bizony az egész család megnyalja mind a 10 ujját. :-)) Igy több marad más kiadásra s még jól is laktunk! Természetessen minden recept kipróbált s azóta is ezekkel tömjük a bendönket :-) Ezek a receptek nagyon jók gyakorló háziasszonyoknak akiknek kis férjecskéjük állandóan a mama föztjét dicsérik. Na itt az idő hogy lekörözzük a mamákat! Mindent bele s sok sikert lányok,asszonyok!! S persze JÓ ÉTVÁGYAT! Vic

Friss topikok

  • *Viktória*: Még csak annyit,hogy kérlek benneteket ha elkészititek ezt a receptet meséljétek el hogy milyen vo... (2010.10.05. 02:16) Majorannás tepsis húsi

Linkblog

Archívum

Vadasmártás zsemlegombócokkal

2010.10.06. 01:59 *Viktória*

Hozzávalók: -kb. 1 kg répa, 2 vékony zöldség

                 -1 fej kicsi fej hagyma,2 gerezd fokhagyma,3 közepes burgonya,negyed zeller

                 -negyed karalábé

                 -1 nagy tejföl

                 -liszt,só,bors,babérlevél,egész bors,mustár,citromlé

 

Ma készitsünk egy kiadós fazék vadasmártást(répafözeléket).Mindenhol másképpen csinálják én ezt egy Bicskei kolleganömtöl tanultam több mint 10 éve s azóta is megörül a család érte.Pedig nem is szeretik a répát a levesböl is mindig kipecázzák :-)) De igy valahogy mégis bejön nekik.

Általában zsemlegombócokkal és fött hússal tálalom.Igy igazán harmonizálnak az izek.

No nézzük hogy is készül ez!

Megtisztitjuk és meghámozzuk a zöldségeket,ha minden elö van készitve összedaraboljuk(minél kisebb darabokat vágunk annál gyorsabban átfő,viszont ha fás valamelyik zöldségünk akkor azt csak felezzük meg mert a végén ezt ki kell vennünk).Vegyünk elő egy nagy fazekat és öntsük bele a feldarabolt zöldségeket,addig öntsük vizzel hogy bőven ellepje.Sózzuk meg jól hiszen a répa édeskés,borsozzuk finoman,kb:6-7 babérlevelet és kb:10 szem egészborsot is rakjunk bele(azért csak pár szem egész bors mert ezt a végén ki kell szedni belöle s ha valaki meglóditja akkor egy kicsit Hamupipőkés lesz a dolog.:-)) )Lassú tűzön fözzük hogy jól megpuhuljanak a zöldségek.Ha hús is készitünk mellé akkor a szeleteket (kb:1 cm vastag)már most tegyük a fazékba.

Ha falun élünk és van nyuszi akkor azzal a legfinomabb,de sertés vagy marhahússal is isteni.Csirkét és pulykát nem ajánlok hozzá,de ki hogyan szereti.

Amig főnek a zöldségek elkészitjük a zsemlegombócót.

Tegyünk fel egy nagy fazékba vizet főni.30-40 dkg lisztet öntsünk egy mély keverötálba adjunk hozzá egy egész tojást,sót,rengeteg petrezselyem zöldjét(lehet száritott is) apróra összevágva és jó alapossan keverjük ki.Ha ezzel végeztünk pihentessük egy kicsit s közben piritsunk kockára vágott zsemlét vagy kenyeret(kb:4 zsemle).Miután meghült a piritott zsemle öntsük bele ebbe a masszába és óvatossan de mégis alapossan keverjük el.Szerintem már lobog a vizünk,kevés sót és egy kis olajat öntsünk bele,majd egy kanállal amit mindig meritsünk a forró vizbe mielött a masszát kivesszük,szaggassuk bele a vizbe s fözzük addig amig a gombócok feljönnek a viz tetejére.Nem baj ha nem lesz gombóc forma nekem is elég amorf alakot öltenek de igy muris és jól is néz ki.Ha feljöttek a felszinre általában azt jelenti hogy kész van de ha nagyok akkor még egy kicsit főzzük majd egy szürön csepegtessük le.Félre is tehetjük ez kész van.

Már jó puha minden zöldség(az se baj ha szétfött,sőt az a legjobb)és a hús is megfött.Öntsük le a levet róla de ugy hogy a lé megmaradjon(ezzel fogjuk felönteni).

Most jöhet az egészbors,a babérlevél és a fás zöldségek kipecázása,ezeket el is dobhatjuk.Szedjük ki egy kis tényérra a húsokat.Abban a fazékban amiben főtt jól pépesitsük el a zölségeket(használhatunk mixert vagy turmixot az a lényeg hogy ne legyen darabos).Majd öntsük fel azzal a lével amit az elöbb leöntöttünk róla(pépesités közben is öntögethetjük rá).Bő leve legyen de ne legyen túl hig,majd tegyük vissza a tüzre és forraljuk fel(vigyázat akár csak a spenót "köpködni"fog)Amig forr a pépünk készitsük el a habarást amivel süriteni és izesiteni fogjuk.1 nagy tejfölhöz adjunk kb:6 ek.lisztet,sót,fehérborsot,mustárt és egy kis citromlevet.csomómentesre(én kézi habverövel szoktam mert igy tuti nem lesz csomos) keverjük ki(ha túl sürü önthetünk rá egy kis vizet).Ezt a habarást adjuk hozzá a mártáshoz fokozatossan folyamatos keverés mellett.Ha érezzük hogy már sürüsödik akkor vegyük le a tüzről s már készen is van.Ha nagyon sürü lett akkor öntsük fel még egy kis lével.

Ami megmaradt lé azt se öntsük ki mert az egy nagyon finom alaplé és sokmindenre felhasználhatjuk még,tegyük a hütöbe,sokáig eláll.

Már tálalhatunk is,ki hogyan szereti.Én sok mártáshoz 4-5 zsemlegombocot és 1 szelet húst szoktam tenni.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: zsemlegombóc vadas répafözelék

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroviki.blog.hu/api/trackback/id/tr932349119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása